Vše, co potřebujete vědět o vších: prevence, příznaky a léčba

28. 02. 2023, 16:32

Vše, co potřebujete vědět o vších: prevence, příznaky a léčba

Vši jsou malí, krev sající parazité, kteří se vyskytují na hlavě a občas na jiných částech těla. Většinou se šíří prostřednictvím přímého kontaktu hlavy na hlavu, ale také prostřednictvím sdílení osobních věcí, jako jsou čepice, hřebeny, ručníky, postele, polštáře a další. Vši mohou způsobovat silné svědění, zarudnutí a podráždění kůže. Léčba zahrnuje použití speciálních šamponů nebo krémů, které zabíjejí vši a vajíčka, a důkladné čištění a vydezinfikování všech osobních věcí a domácího prostředí. Je důležité jednat co nejdříve, aby se zabránilo šíření vší na ostatní členy rodiny a okolí.

Vši ve školkách

Bohužel, školky a mateřské školy jsou jedním z míst, kde se výskyt vší může vyskytnout, protože děti mohou být velmi blízko u sebe a sdílet osobní předměty jako jsou hřebeny, šperky, nebo klobouky. Většina mateřských škol má postupy, jak zabránit šíření vší. Pokud dojde k infekci všemi nebo některými dětmi ve školce, je obvykle důležité informovat ostatní rodiče, aby mohli podniknout kroky pro zabránění šíření této infekce u svých dětí.

Kdy je nejvější nebezpečí vši získat ? 

Vši se mohou vyskytovat v jakémkoliv ročním období, protože jejich přítomnost není ovlivněna počasím. Nicméně, větší riziko infekce všemi se obvykle vyskytuje během podzimu a zimy, kdy lidé tráví více času uvnitř v těsné blízkosti druhých lidí, což zvyšuje pravděpodobnost přímého kontaktu a šíření vší. Také během začátku nového školního roku může být riziko infekce všemi vyšší, protože děti se vracejí do školy a mohou se setkat s novými spolužáky, kteří mohou mít vši.

Prevence proti vším zahrnuje několik kroků:

  1. Vyvarujte se přímému kontaktu s lidmi, kteří mají vši. Pokud víte, že někdo v vašem okolí má vši, vyvarujte se s ním přímého kontaktu, zejména pokud máte dlouhé vlasy.

  2. Nepůjčujte si osobní věci od ostatních lidí. Nepůjčujte si hřebeny, šperky, klobouky nebo jiné osobní předměty od ostatních lidí.

  3. Využívejte ochranné spreje. Existují spreje proti vším, které mohou být aplikovány na vlasy a pomáhají zabránit infekci všemi.

  4. Pravidelně kontrolujte svou hlavu. Pokud máte podezření na infekci všemi, pravidelně kontrolujte svou hlavu, abyste včas zjistili přítomnost vší a mohli přijmout potřebné kroky k léčbě.

  5. Umývejte si vlasy pravidelně. Čistota vlasů a pokožky hlavy může pomoci snížit riziko infekce všemi.

  6. Vyprazdňujte vysavač pravidelně. Pokud máte v domácnosti případ infekce všemi, pravidelně vyprazdňujte vysavač, abyste odstranili veškerá vajíčka a vši, které by se v něm mohly nacházet.

Jak vši poznáte ? 

Existují různé příznaky, které mohou naznačovat přítomnost vší, například:

  1. Svědění: Intenzivní svědění na hlavě může být prvním příznakem infekce všemi.

  2. Drobná červená zánětlivá ložiska: Při škrábání může docházet ke vzniku drobných červených ložisek na pokožce hlavy.

  3. Viditelné vši nebo hnidy: Vši se mohou vidět přímo na vlasech nebo na pokožce hlavy, zejména v oblastech za ušima a v oblasti temene hlavy. Hnidy, což jsou vajíčka vší, se mohou objevit

Jak se zbavit vší ? 

Obecně platí, že v boji proti všem je důležité důkladně vyčesávat vlasy hřebenem s jemnými zuby a používat speciální šampony nebo spreje určené k odstranění vší. Je také důležité prát všechny oděvy, posteloviny a ručníky v horké vodě a vyčistit veškerý nábytek a podlahy v místnosti, kde se vši vyskytují, může být také užitečné použít speciální hřeben na vši a následně použít ošetření léky, které jsou k dispozici bez lékařského předpisu nebo předepsané lékařem. Je-li infekce těžká nebo se nelepší po domácí léčbě, měli byste se poradit s lékařem nebo dermatologem, kteří vám mohou předepsat silnější léky nebo jiné metody léčby.

 

Elektronický hřeben proti vším 

Hřeben ZAPx Z100 je speciální elektronické zařízení - skvělá alternativa ke krémům, šamponům a jiným insekticidům. Elektronický hřeben ZAPx Z100 je speciálně navržen tak, aby likvidoval parazity u dětí i dospělých. Jedná se o metodu bezbolestnou a velmi efektivní. Díky speciálně konstruovanému hřebenu zuby snadno a rychle zbaví nechtěných hostů.

Odkaz

Vyšesávací hřeben :

Zuby ZAPX C200 jsou tvořeny speciální spirálovou trubkovitou konstrukcí se zakulacenými hroty. Tato novinka nabízí lepší účinnost bez použití agresivních ošetření a zároveň chrání pokožku hlavy. Díky inovativnímu tvaru jsou hnidy odděleny z vlasů během česání.

Kombinovaný elektronický a vyčesávací hřeben

Na rozdíl od chemikálií Vitammy UFO nemá nepříjemný zápach, nezpůsobuje alergie a nedráždí pokožku. UFO zabíjí dospělé vši malým elektrickým nábojem, zcela bezpečným pro lidi.

 

 

 

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).