Měření krevního tlaku - historie, současnost a význam pro zdraví

07. 05. 2023, 10:13

Krevní tlak na prvním místě: Historie, současné metody a důležitost správného měření

  1. Úvod

Krevní tlak je jedním z nejdůležitějších parametrů lidského těla, který přímo ovlivňuje zdraví a kvalitu života. Historie měření krevního tlaku sahá až do 18. století a postupem času se způsoby měření stále vyvíjejí. V dnešní době existuje mnoho metod a přístrojů pro měření krevního tlaku, ať už v ordinacích lékařů nebo v domácím prostředí. Zaměříme se na historii měření krevního tlaku, současné metody měření, fyziologické hodnoty a rizika spojená s nízkým či vysokým krevním tlakem.

 

  1. Historie měření krevního tlaku

 

První pokusy o měření krevního tlaku se datují do 18. století, kdy Stephen Hales provedl první nepřímé měření krevního tlaku u zvířat. V roce 1896 vynalezl italský lékař Scipione RivaRocci tlakoměr s manžetou a rtuťovým manometrem, který se stal základem pro moderní sfygmomanometr. V roce 1905 začal ruský lékař Nikolaj Sergejevič Korotkov používat auskultaci pro měření krevního tlaku u lidí, což umožnilo rozlišení systolického a diastolického tlaku.

 

  1. Možnosti a způsoby měření tlaku dnes

 

Dnešní metody měření krevního tlaku lze rozdělit na nepřímé a přímé. Nepřímé měření se provádí pomocí tlakoměru s manžetou a stetoskopem (auskultační metoda) nebo elektronických tlakoměrů (oscilometrická metoda). Přímé měření krevního tlaku se provádí pomocí invazivních technik, kdy je tlakový snímač zaveden přímo do cévy. Tato metoda se používá především v intenzivní péči a při kardiologických vyšetřeních.

 

  1. Fyziologické hodnoty krevního tlaku

 

Fyziologické hodnoty krevního tlaku se mohou lišit v závislosti na věku, pohlaví a zdravotním stavu jedince. Obecně se považuje za normální hodnotu systolický tlak v rozmezí 90-120 mmHg a diastolický tlak v rozmezí 60-80 mmHg. Tyto hodnoty jsou však pouze orientační a mohou se lišit od jednotlivých zdravotnických organizací.

 

  1. Rizika nízkého a vysokého krevního tlaku

 

Nízký krevní tlak, známý jako hypotenze, může být způsoben dehydratací, ztrátou krve, infekcí nebo užíváním některých léků. Hypotenze může vést k závratím, mdlobám a v extrémních případech i k šoku či selhání orgánů. Na druhou stranu, vysoký krevní tlak, neboli hypertenze, může způsobit zvýšené zatížení srdce a cév, což může vést k srdečním onemocněním, mozkovým příhodám a renálním dysfunkcím. Prevence a kontrola krevního tlaku jsou klíčové pro snížení rizika těchto komplikací.

 

  1. Měření krevního tlaku v ordinacích lékařů

 

Měření krevního tlaku je rutinní součástí lékařských vyšetření. Lékaři používají auskultační nebo oscilometrickou metodu pro zjištění hodnot systolického a diastolického tlaku. Je důležité, aby měření probíhalo v klidném prostředí, s pacientem v pohodlné poloze a za standardních podmínek, aby byly získané hodnoty co nejvěrnější.

 

  1. Tlakoměry na trhu

 

Dnes jsou k dispozici různé typy tlakoměrů, které umožňují snadné a přesné měření krevního tlaku. Tradiční rtuťové tlakoměry jsou postupně nahrazovány aneroidními a elektronickými tlakoměry. Elektronické tlakoměry, které využívají oscilometrickou metodu, se staly oblíbenými pro domácí použití díky jejich jednoduchosti a přesnosti. Výrobci, jako jsou Omron, Welch Allyn, Riester, Braun, Gima nebo Novama, nabízejí širokou škálu tlakoměrů pro profesionální i domácí použití.

 

  1. Jaký tlakoměr vybrat ?

 

Měření krevního tlaku je zásadní pro prevenci a léčbu mnoha zdravotních problémů. S pokrokem v medicíně a technologii se metody měření krevního tlaku stále zdokonalují a stávají se přesnějšími a dostupnějšími. Důležitost pravidelné kontroly krevního tlaku je nezastupitelná, ať už se jedná o kontrolu v ordinaci lékaře nebo o sledování tlaku v domácím prostředí. Investice do kvalitního tlakoměru a pravidelné kontroly krevního tlaku mohou přispět k lepšímu zdraví a kvalitě života.

 

Velká rozmanitost mezi tlakoměry způsobuje, že mnoho lidí přemýšlí, který tlakoměr vybrat, a rozhodnutí není tak snadné. Jsou k dispozici elektronické tlakoměry na zápěstí a paži, manuální tlakoměry, poloautomatické, hodinové, sloupkové a každý z nich se liší v závislosti na prioritách daného výrobce.

 

Pokud však pomineme konstrukční detaily, můžeme zařízení rozdělit do dvou hlavních skupin – profesionální a domácí. Čím se liší? Které tlakoměry se lépe hodí pro zdravotnický personál a které pro soukromé použití?

 

Jaký tlakoměr?

 

Dobrý tlakoměr, ať už bude používán lékařem, soukromě doma nebo v nějakém zdravotnickém zařízení, musí splňovat základní požadavky:

  • Musí zajišťovat přesné a opakovatelné měření,
  • Měřicí chyba nesmí přesáhnout 3 mm Hg,
  • Musí být spolehlivý,

Tyto 3 vlastnosti zajišťují, že tlakoměr je vhodný pro použití a poskytuje odpovídající diagnostickou hodnotu. Samozřejmě, kdyby to bylo tak jednoduché, nepřemýšleli bychom nad tím, jaký typ tlakoměru vybrat a pro koho bude dané řešení nejvýhodnější.

Jsou k dispozici tlakoměry:

  • Manuální (pro ruční měření) hodinové a sloupkové na paži,
  • Automatické (elektronické) na zápěstí a paži,
  • Poloautomatické na paži.

Profesionální tlakoměr - charakteristické vlastnosti

Profesionální tlakoměr určený pro diagnostiku je zařízení vybavené manžetou, která se napouští vzduchem pomocí speciální hrušky a hodiny (manometr) ukazující tlak; stetoskop je také nezbytný pro provádění měření pomocí Korotkoffovy sluchové metody. Je to nejspolehlivější způsob, jak měřit i velmi nízké hodnoty tlaku, kde elektronické modely selhávají.

Sluchové měření pomocí stetoskopu vyžaduje zkušenosti (není to pokročilá znalost, ale je třeba ji mít), a proto laici, kteří neumí pracovat se stetoskopem a manometrem, nebudou schopni provést takové vyšetření.

Třetím aspektem je, že profesionální tlakoměry slouží především k měření tlaku u ostatních, a vyšetření na sobě samém je spíše nepohodlné. Proto se přijalo, že nejpřesnější manuální tlakoměr je zároveň zařízením pro profesionální použití nebo pro uživatele s alespoň základními lékařskými znalostmi.

V lékařské praxi se někdy používají také elektronické tlakoměry, ale méně často. Alternativou a kompromisním řešením jsou poloautomatické tlakoměry, které vyžadují ruční napouštění manžety, umožňují měření s poslechem, ale také automatické měření.

Domácí tlakoměr - jaký?

Dobrý domácí tlakoměr by měl být především co nejjednodušší na ovládání, aby s měřením tlaku neměl problém nikdo - ani člověk obeznámený s technologií, ani starší či nemocný člověk. Proto se domácí tlakoměry ovládají minimálním počtem tlačítek a výsledky jsou prezentovány v přehledné formě. Dobrý domácí tlakoměr se jednoduše nasadí na paži nebo zápěstí, zapne se tlačítkem napájení a měření probíhá automaticky bez účasti pacienta. Vyzkoušejte například Vitammy.

Domácí tlakoměr je zařízení pro individuální použití, proto se nejlépe osvědčí, když ho bude používat jedna osoba. V prodeji jsou také zařízení s možností ukládání pacientových profilů, aby z jednoho přístroje mohlo využívat více lidí. Nejlepší domácí tlakoměr je takový, který zajišťuje přesné měření (chybová hodnota by neměla překročit 3 mm Hg) a také bude mít funkci měření při arytmii, protože nepravidelný srdeční rytmus může měření narušovat nebo dokonce znemožnit.

Užitečné funkce domácích tlakoměrů:

3M - průměrná hodnota arteriálního krevního tlaku,

IHB (Irregular Heart Beat) - indikátor nepravidelného srdečního rytmu,

Puls - zobrazuje se měření tepu,

Fuzzy Logic - zajišťuje vysokou přesnost měření díky individuálnímu přizpůsobení hladiny naplnění manžety vzduchem,

Podsvícení displeje - pro lepší viditelnost za špatných světelných podmínek,

Upozornění - když tlak nebo tep odchylují od normy,

Možnost přizpůsobení vhodné velikosti manžety.

V našem internetovém obchodě máme široký výběr tlakoměrů jak pro profesionální, tak pro domácí použití. Všechny modely jsou vysoce kvalitní, takže máte jistotu, že bez ohledu na to, co si vyberete, to bude dobrý tlakoměr, který splní přísné technické požadavky.

Komentáre

Diskusia je prázdna.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).